Agrarisch ondernemer van het jaar

afbeelding van Leonie van Zuilichem

Leonie van Zuilichem

Melkveehouder

Leonie staat rechts op de foto

D

De strijd om de titel ‘Agrarisch ondernemer 2017’ is op dit moment in volle gang. Het is de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Een onafhankelijke jury koos uit alle aanmeldingen vijf genomineerden, waar zij een bezoek aan brachten. Nu bekijkt de jury welke ondernemer zich onderscheidt met marktgerichtheid, visie, financiële kennis en oog voor de omgeving. De toekomstvisie van de ondernemer, de passie en het innoverend vermogen zijn echter minstens zo belangrijk.

Ons Melkveebedrijf van Zuilichem uit Bladel, Noord-Brabant is één van de genomineerden. Sinds 1970 boert mijn familie op deze boerderij. Ons bedrijf telt 75 koeien en 50 stuks jongvee. De koeien grazen van april tot en met oktober buiten op landgoed Ten Vorsel. De maïs en het kuilvoer worden op onze eigen grond verbouwd en het voer dat ingekocht wordt, is vrij van genetisch gemodificeerde bestanddelen. We scheuren het grasland zelden, waardoor er grassoorten groeien die al van oudsher op de grond voorkomen.

Alle generaties aan het werk

We gebruiken zo min mogelijk antibiotica omdat we uitgaan van het zelfhelende vermogen van de koeien. In de zomer kun je hier alle vier de generaties nog aan het werk vinden; Opa Cor houdt zich bezig met het van en naar de wei brengen van de koeien, vader Wim neemt de zorg voor de koeien en het melken op zich, ik maak de zuivel van de weidemelk en mijn dochter Laure (2) knuffelt de kalfjes.

Zelf zuivelen

"Het hele proces vindt plaats op het boerenbedrijf en we leveren direct aan supermarkt of zorginstelling"

Twintig procent van de weidemelk verwerken we zelf op de boerderij tot kwark, yoghurt en hangop onder de naam QARC. Onze producten onderscheiden zich doordat ze gemaakt zijn met puur fruit en ze vrij zijn van toevoegingen. Daarnaast is de keten kort en transparant. Het hele proces vindt plaats op het boerenbedrijf en we leveren direct aan supermarkt of zorginstelling. Daarnaast is er ook een bijzondere samenwerking met het Elkerliek Ziekenhuis. Samen ontwikkelden we een supertoetje met een hoog eiwitgehalte om het herstelproces van de patiënten te versnellen.

Naast Melkveebedrijf van Zuilichem, zijn ook vier andere bedrijven genomineerd. Deze komen uit verschillende sectoren: de familie Bouwhuis uit Drenthe heeft een pluimveehouderij gecombineerd met een akkerbouwbedrijf, waarbij zij de helft van het voer voor hun hennen op eigen grond verbouwen. Familie Van Langen kweekt vetplanten en ontwikkelt hier concepten voor in Noord-Holland. Vijf families uit Zuid-Holland hebben samen het coöperatieve akkerbouwbedrijf Novifarm opgebouwd en familie Van der Meijden uit Noord-Brabant heeft een varkensbedrijf met daarnaast een tak voor agrarische praktijkopleidingen en personeelsdiensten.

Op 30 maart laat de jury in Hotel Theater Figi te Zeist weten wie de felbegeerde titel Agrarisch Ondernemer 2017 mag dragen. Daarnaast maken zij ook de publieksprijs bekend. Deze kan gewonnen worden door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Stem jij ook? www.agrarischondernemer.nl/stemmen

 

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie