Ben je veemanager of datamanager?

afbeelding van Linda Hoekstra

Linda Hoekstra

Area Manager bij CRV
H

Het lijkt alsof er bijna elke dag een nieuwsbericht verschijnt over een nieuwe technologie waar een veehouder echt niet zonder kan. Robotdata, voermachine informatie, GPS-tractoren, tochtigsheidsdetectoren; de smartphone van een veehouder staat de halve dag roodgloeiend met al die handige waarschuwingen. Dan is er weer een koe niet op komen dagen in de melkrobot, dan is er weer een storing in de mestrobot en vlak voor het avondeten meldt de smartphone nog even snel dat er drie koeien tochtig zijn. Maar zijn veehouders wel klaar voor deze constante stroom aan informatie en feedback van hun machines en dieren?

Ontwikkelingen richting meer dataverzameling zijn al jaren aan de gang, maar de laatste jaren lijkt dit een serieuze vlucht te nemen. Steeds meer apparaten hebben een hele collectie aan sensoren ingebouwd. De melkveesector is de perfecte doelgroep voor ‘big-data-management’. Jezelf als veehouder onderscheiden op het gebied van je product is lastig, je levert tenslotte enkel melk (met wat variatie in de marge). Waar je je wel mee kan onderscheiden is hoe je met al deze datastromen omgaat. En daar ontstaat een eerste probleem: je bent veehouder en geen data-analist.

Technische veehouders

"Kun je als veehouder niet beter een IT-opleiding of andere technische opleiding volgen?"

Als je een opleiding volgt aan bijvoorbeeld de HAS, dan krijg je natuurlijk voorlichting over het gebruik van sensoren en andere technieken die tegenwoordig in gebruik zijn. Door jarenlang praktijkwerk leer je als veehouder gaandeweg aardig wat technische vaardigheden als het gaat om storingen van je machines, maar is dit voldoende? Kun je als veehouder niet beter een IT-opleiding of andere technische opleiding volgen zodat je minder afhankelijk wordt van al die servicecontracten en storingsdiensten? Al het overige wat komt kijken bij een veehouderij kun je er dan in de praktijk nog even snel bijleren. Of kun je wellicht beter een opleiding tot data-analist volgen zodat je zelf je data kan analyseren en niet meer afhankelijk bent van andere grote organisaties? Want wie bezit al deze data of de resultaten van de analyses? Wie profiteert het meest van de data? En hoe veilig is al deze data?

Organisaties en datamisbruik

Hebben we genoeg vertrouwen in grote organisaties dat niet alleen zij er beter van worden maar ook de toeleverancier van de data (lees: de veehouder)? Mijn oma vertrouwde de bank eerst ook niet toen het geld niet meer in een sok onder haar bed lag, maar op een bankrekening stond. Mijn Bonuskaart van de AH is een infiltratie van mijn boodschappenleven en door mijn OV-chipkaart weet de NS precies wat ik wanneer doe. Is argwaan hier op z’n plaats? Schieten grote organisaties er iets mee op om jouw data te misbruiken? Zou je ze ooit nog vertrouwen? Blijft hun imago staan? Ben je niet wederzijds afhankelijk van elkaar? En wil je als veehouder eigenlijk wel data-analist worden? Je bent toch veehouder geworden omdat je passie voor koeien hebt, niet een passie voor getallen?

Doen waar je plezier in hebt

Met de opkomst van al deze sensoren en al deze ‘big data’, komen er ook partijen die zich specialiseren in het vereenvoudigen van analyse hiervan door de gebruiker. Het enige wat er dan nog overblijft voor de veehouder is het lezen van deze analyse en deze gebruiken om zichzelf te onderscheiden van andere veehouders. Ongetwijfeld komt er dan naast de bestaande bedrijfsadviseurs met kennis over vruchtbaarheid, stalinrichting, voeding, et cetera, een kans voor een geheel nieuwe bedrijfstak; de data-adviseur. Nog een afspraak erbij in de agenda van de veehouder, maar dan kan hij wel blijven doen waar hij het meeste plezier in heeft, namelijk veehouden.

Wil je de artikelen van The Milk Story ontvangen op WhatsApp? App TMS AAN naar +31 6 33 804 804. Kijk hier voor meer informatie.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie