Boerderijmoment: Kwispelende koeien

afbeelding van Miranda Nolten-Westerhof

Miranda Nolten-Westerhof

Melkveehouder
G

Gekleed in blauwe overal met op mijn hoofd een met blauwe blokjes versierde theedoek ga ik de stal in. Eigenlijk is het stro in de boxen doen een werkje voor zoonlief en neef, maar soms komt ‘t er gewoonweg niet van en ben ik de gelukkige. En dan bedoel ik ook écht de gelukkige, want dit is een werkje waar ik blij van word!
Als de stapel strobalen nog hoog is neem ik altijd een baal op mijn hoofd (daarom de theedoek) en loop ik als een Afrikaanse dame richting de ligboxenstal. Het windscherm is omlaag gedraaid. Ik schuif de baal van mijn hoofd richting de rand van de stal, ga op mijn tenen staan en kijk over de rand om te checken of er geen koeien onderliggen om dan de zak met gemalen stro over de rand de schuiven.

Als de stapel met strobalen lager is, laad ik drie balen in een kruiwagen en neem één baal van de stapel. Als een volleerde bodybuilder neem ik de baal op mijn borst, beur hem omhoog en zwiep hem over de rand.

Althans, ik hoop dat ‘t er zo uitziet, want ‘t voelt als volgt: elke keer weet ik niet hoe ik de baal fatsoenlijk moet oppakken, hij is loodzwaar en wanneer ik deze over de rand wil beuren moet ik met vereende krachten en heel veel moeite de baal over de rand schuiven. De eerste balen gaan nog, maar vanaf baal vijf slaat de verzuring in de armen toe. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mannen te vragen me te helpen! Als zelfstandige (lees: eigenwijze) vrouw wil ik dit klusje alleen klaren!

"Het zijn namelijk ontzettend nieuwsgierige dieren. Net vrouwen!"

Dan, gewapend met een mes en het tonnetje met kalk de stal in om de balen stro los te snijden en alvast te verdelen. Een aantal koeien ligt relaxed te herkauwen, terwijl er altijd eentje is die helpt! Met gebogen voorpoten stoot ze met de kop tegen de strobaal. Soms knapt de zak en ligt het stro al verspreid over de ligplek.

Terwijl ik met het mes de zak deels opensnijd word ik besnuffeld door een aantal koeien. Het zijn namelijk ontzettend nieuwsgierige dieren. Net vrouwen!

De ene helft van de zak leeg ik ter plaatse. De andere helft neem ik mee naar de ligplaatsen in het midden. Als ik me omdraai zijn een aantal koeien bezig om de emmer met deksel waar de kalk in zit om te gooien. Wauw, wat behulpzaam!

Tot de emmer omvalt en de kalk eruit vloeit. Hè bah! Met het schepje probeer ik zo goed en kwaad als het kan de kalk weer in de emmer te scheppen. Deze kalk voegen we toe, één schepje per baal, zodat de stro langer droog blijft. Net zoals de talkpoeder op de billetjes van een baby die zojuist een schone luier heeft gekregen.

De koeien vinden het nieuwe stro in hun boxen heerlijk. Ze volgen me met zwiepende staarten, net vrolijke hondjes.

Vanuit het middenpad eet een aantal koeien smakelijk van het gemalen stro. Zo zijn hun bedjes weer opgefrist en opgemaakt, heerlijk. Veel boerderijen hebben dubbeldoel koeien, wij hebben ook dubbeldoel stro! Handig toch?

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie