Boerderijmoment: Pas op!

afbeelding van Miranda Nolten-Westerhof

Miranda Nolten-Westerhof

Melkveehouder

“Er lopen een aantal koeien jouw kant op,” roep ik tegen mijn dochter Famke. “Maa’aam… ik schrik meer van jouw dan van de koeien,” reageert mijn 12-jarige boerendochter. Altijd mooi wanneer de kinderen meehelpen op de boerderij, maar het kost mij een aantal jaar van mijn leven. Een koe van meer dan 600 kilo kan een meisje van één meter zestig zo aan de kant drukken. Het hart schiet me in de keel bij de gedachte dat er toch van alles kan gebeuren. Is het wel zo verstandig om kinderen mee te laten helpen op het boerenbedrijf?

Zo ben ik weleens gelanceerd en op het achterste van een koe terechtgekomen. Lekker zacht, dat wel! Maar dagen later had ik nog spierpijn. Luc en ik selecteerden samen de koeien die nog achter het hek moesten om door de melkrobot gemolken te worden. Net toen ik het hek wilde sluiten, had een koe daar heel andere gedachten over en begon tegen het hek te duwen. Omdat ik het te laat door had en – eigenwijs als ik ben – het hek natuurlijk niet los wilde laten, werd ik meegesleurd en eindigde ik op de billen van een koe. Epke Zonderland zou jaloers zijn geweest op de sprong die ik maakte. Luc en ik zijn toch behoorlijk geschrokken van het incident. Gelukkig liep het goed af. “Loslaten, riep ik nog!” zegt Luc. Wij vrouwen willen natuurlijk qua kracht niet onderdoen bij mannen, maar natuurlijk komt een groot stuk eigengereidheid (lees: eigenwijsheid) er ook bij kijken.  

"Elk bedrijf is uniek, maar het agrarisch bedrijf is extra bijzonder vanwege de familiaire samenwerking"

Gelukkig is Famke totaal niet bang. Met uiterste precisie verdeelt ze het stro in de boxen, terwijl Luc me opdrachten geeft waar de koeien naartoe moeten; “Koe 52 en 58 moeten er nog in en koe 55 moet je even linksachter vasthouden.” Wanneer we een vrachtwagen het erf horen opkomen snelt zoon Naud naar buiten en wijst aan waar de pallet met kalk en kalverbrokken in de graanschuur moet komen te staan. Ze werken maar wat graag mee op de boerderij.

Elk bedrijf is uniek, maar het agrarisch bedrijf is extra bijzonder vanwege de familiaire samenwerking. Al moeten we soms flink streng zijn om ze van de tablet en telefoons af te krijgen. Maar wie wordt er niet blij van werken met je vader en moeder, of zelfs opa of oma? De vrijheid, het gezamenlijk koffie drinken. Vaak met zelfs drie generaties aan tafel. Ik vind het heerlijk!

Wil je de artikelen van The Milk Story ontvangen op WhatsApp? App TMS AAN naar +31 6 33 804 804. Kijk hier voor meer informatie.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie