Boerderijmoment: boeren, zonder zorgen

afbeelding van Miranda Nolten-Westerhof

Miranda Nolten-Westerhof

Melkveehouder
O

Of er iemand wil helpen de vier vaarzen naar buiten te doen? “Ikke niet,” antwoorden Marieke en Pleun. “Ik ben al bij de kippen en de konijntjes geweest, én ik heb pizza gemaakt,” zegt Marieke. “Ik heb al gevoetbald,” zegt Pleun. Het is weer zover. Heb je ze nodig, hebben ze geen zin. Tja, die zijn veel te druk met chillen. Gelukkig doet Famke haar oude jas en laarzen aan. Met opa Frans en Luc erbij zijn we z'n viertjes. Dan moet het gaan lukken.

“Deze vier mogen naar buiten,” vertelt Luc. Terwijl opa Frans bij de staldeur staat, worden Famke en ik geïnstrueerd over onze plek en de wei waar de vier vaarzen naartoe moeten. Luc staat in het hok om ze op te drijven. De vaarzen hebben zoveel zin om naar buiten te gaan dat ze uitglijden omdat ze als dolle stieren door het hok rennen. Zielig, vindt Famke. Voor we goed en wel op onze plek staan, doet opa Frans de deur al open. Hij vond het natuurlijk ook zielig.

De vier bedenken zich geen moment en sprinten naar buiten. Drie rennen de wei in maar eentje draait zich om en rent terug. Gelukkig staat Luc daar. Slippend komt de vaars tot stilstand. Ze draait zich om en sprint onze kant op. Met de juiste aanwijzingen van Famke hobbelt het vaarsje de wei weer in en gaat op zoek naar haar vriendinnetjes.

Trekkermeisje Famke

"Famke van dertien bestuurt de trekker terwijl opa Frans achter in het bakje staat"

Nu moeten ze nog naar de 'Reebrij' langs de grote straat. De groep oudere vaarzen laat zich gewillig begeleiden naar de nieuwe wei, en de vier die we zojuist naar buiten hebben gebracht hobbelen vrolijk en uitgelaten mee. Om de nieuwe wei moet het draad nog verzet worden om de wei groter te maken. Opa Frans heeft de 25 jaar oude, maar trouwe Hurlimann al in de wei klaargezet. Famke van dertien bestuurt de trekker terwijl opa Frans achter in het bakje staat om de palen te plaatsen en het draad tussen de haken vast te zetten. Een prachtig gezicht, hij lijkt net Julius Caesar die zich rond laat rijden. Famke heeft in de vakantie flink kunnen oefenen en kan opa Frans schokvrij en dus veilig vervoeren. Terwijl ik op het kinderzitje zit...

Herfstgras

Deze laatste septemberdagen is het prachtig weer. Het zonnetje schijnt flink en we constateren dat zelfs het gras weer is gaan groeien. In de wei waar de vaarzen achter de houtwal staan heeft opa Frans het draad weggehaald. Hoe mooi is zo’n houtwal! Een natuurlijke afscheiding met berken, beuken en ander snoeihout.

Terwijl Famke, ik en opa proberen om de laatste twee vaarzen bij de grote groep te drijven loopt Luc naar de buurman die ook buiten aan het werk is. Het is zo fijn om heerlijk bezig te zijn, de zorgen over fosfaat, derogatie en de melkprijs opzij te zetten en volop te kunnen genieten van ons fantastische beroep!

Wil je de artikelen van The Milk Story ontvangen op WhatsApp? App TMS AAN naar +31 6 33 804 804. Kijk hier voor meer informatie.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie