Een ode aan de boerin, de stille kracht achter de boer

afbeelding van Liza Simons

Liza Simons

Coach agrarische ondernemers
E

Er zijn ontzettend veel verschillende boeren; kippenboeren, buffelboeren, fruitboeren, varkensboeren, nertsenboeren, bomenboeren, kamelenboeren, champignonboeren, fazantenboeren en niet te vergeten de koeienboeren. “Iedere soort boer is net een ander slag”, zo citeer ik mijn boer. Maar hoe zit dit met de boerinnen?

Zonder de boerin geen boer, geen eten, geen schone was, geen zorg, geen kritische vragen, geen weekend, geen uitstapjes en geen melk. Als agrarisch coach zit ik geregeld bij boeren aan tafel. Wat mij opvalt is dat er naast een boer altijd een boerin staat die de zaken regelt als er dingen niet goed gaan op het bedrijf of in het gezin. De boerin verzorgt veelal onzichtbaar werk, maar is daardoor wel onmisbaar op een boerderij.

Wat maakt een vrouw nou tot boerin? Natuurlijk ben je boerin als je een partner hebt die boer is. Maar dat is niet alles. Het meest moeilijke voor een boerin is de zoektocht hoe zij zich wil verhouden tot haar boer en alles wat daarbij komt kijken. Waar men vroeger bij het trouwen met een boer op de boerderij ging werken en verantwoordelijk was voor het huishouden, ligt dat nu anders. De moderne boerin heeft heel wat keuzes te maken.

 "Ik maak nog steeds iedere dag keuzes die betrekking hebben op de relatie die ik heb met mijn boer"

Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen, opgegroeid in de stad. Zeven jaar geleden kreeg ik een relatie met boer Willem. Vanaf die dag werd ik boerin. Gedurende de jaren die volgden, transformeerde ik mijn rol als boerin. Van een op afstand wonende kunstacademiestudente veranderde ik in een moeder van twee boerenzonen. Ik leerde mij verhouden tot alles wat bij een boer hoort. Ik maakte en maak nog steeds iedere dag keuzes die betrekking hebben op de relatie die ik heb met mijn boer.

Vragen die aan mij passeerden de afgelopen jaren: Kan ik nu niet meer op vakantie? Wil ik iedere dag op vaste tijden eten? Moet ik ook iedere dag vroeg op? Is er nu geen verschil meer tussen werkweek en weekend? Mag ik op de bank hangen en nietsdoen als ik moe ben? Gaan we nu niet meer tot laat op stap omdat de wekker om 05.30 uur gaat? Ben ik verantwoordelijk voor het huishouden omdat het op de boerderij al druk genoeg is? Ga ik minder werken nu ik moeder word en mijn partner geen vrij kan nemen?

Ik wil een ode uitbrengen aan alle boerinnen

Aan de boerin die ervoor kiest om haar fulltimebaan te behouden en kiest voor haar eigen carrière. Zij zorgt voor een verbreding van de belevingswereld van haar boer.

Aan de boerin die haar eigen baan opzegt en volledig meewerkt op de boerderij. Dat zij zich met volle overgave stort op het werk en leven van haar partner, vind ik getuigen van moed en liefde.

Aan de boerin die naast het werk op de boerderij ook buitenshuis werkt. Zij heeft een druk bestaan met twee banen en het huishouden dat nooit af is.

Aan de boerin die besluit zich volledig te richten op het huishouden. Zij staat te allen tijde klaar met koffie en warm eten voor iedereen op de boerderij.

Aan de boerin die leert samen te werken en te leven met haar schoonfamilie. Een opgave die veel doorzettingsvermogen en aanpassing vraagt.

Aan de boerin die werkzaamheden van haar man opvangt omdat hij wegens ziekte, of uitval niet kan werken. Zij draagt een zware last en verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de boerderij.

Aan de boerin die met haar kennis en ondernemerschap besluit om naast de boerderij een tweede tak op te zetten. Zij houden de boerderij in leven met een landwinkel, zorgboerderij of een vorm van recreatie.

Aan de boerin die om erkenning vraagt door hun boerderij meer op de kaart te zetten middels sociale media.

Aan de kersverse boerin die de stap durft te zetten om te gaan samenwonen met haar boer. Zij maakt hiermee een start met de zoektocht naar de rol die zij gaat innemen als boerin.

Aan de ex-boerin die haar werk overdraagt aan een nieuwe generatie, waarmee zij overtuigingen en ideeën over ‘goed’ boeren los moet laten.

Aan de boerin die haar man verloren is en besluit om de boerderij te verkopen en een nieuw leven op te bouwen. Zij staat voor een moeilijke periode waarin zij niet alleen afscheid moet nemen van haar geliefde maar ook van haar land, beesten, werk en passie.

Aan de ex-boerin die gekozen heeft om haar relatie met haar boer te beëindigen omdat het leven op de boerderij niet aansluit bij haar mogelijkheden en manier van leven. Het is moeilijk om te leren leven met een boer, maar het is nog moeilijker om vanwege het boerenleven jouw boer te verlaten.

Aan de boerin die probeert te bemiddelden tussen vader en zoon bij een overname of conflict. Het getuigt van lef om in discussies zowel de kant van partner als zoon te kunnen verdedigen en daarbij haar eigen gevoel aan de kant zet.

Aan de boerin die ervoor zorgt dat er na een dag hard werken een warme maaltijd op tafel staat.

Aan de boerin die in tijden van tegenslag haar boer weet over te halen om toch even een kop koffie te gaan drinken bij de buren.

Ik wil de boerin namens de boer bedanken voor al haar harde werk, haar inzet en de zorg die zij heeft geleverd en in de toekomst nog gaat leveren.

Zonder de boerin geen boer!

Naast melkveehouder is Liza ook coach voor agrarische ondernemers.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie