Goede koffie verdient goede melk

afbeelding van Britt Pols

Britt Pols

Voormalig redactielid, The Milk Story

Ik werk als freelance-redacteur  voor The Milk Story.

F

Fiona en Marc Stöger van Coffeelicious in Dordrecht hebben al verschillende prijzen gewonnen voor hun koffie. Dit jaar werden ze opnieuw bekroont en ontvingen ze de prijs voor beste cappuccino van Nederland. Wat is het geheim achter hun prijswinnende koffie met melk? En hoe belangrijk is de melk in een cappuccino?

"Een barista is een gecertificeerde koffiekenner. Iedereen die bij ons koffie maakt heeft de baristaopleiding gedaan. Die opleiding is gebaseerd op de vijf M’s die samen de perfecte balans voor goede koffie creëren: melange, maling, machine, meesterhand en natuurlijk de melk.

Goede melk versterkt de smaak van de koffie. Omdat we echte Italiaanse donker gebrande bonen gebruiken is de koffie prominenter aanwezig in de cappuccino. De bonen die wij gebruiken zijn vers en niet ouder dan drie maanden.

"Goede melk versterkt de smaak van de koffie"

Of melk goed schuimt hangt vooral af van de juiste verhouding tussen vet en eiwit in de melk. Volle melk geeft schuim met de kleinste bubbeltjes dat mooi glimt, en dat is ideaal.

Als je de melk warmer maakt dan 65-70 graden dan gaat dat ten koste van de smaak. Dan verbrandt je de melk als het ware, wat leidt tot dof melkschuim met grote bubbels.

De hierboven beschreven condities leiden tot perfect schuim voor latte art. Voor deze melkkunst zijn er zijn drie basisfiguren; het hartje, de tulp en de rosetta. En als je die onder de knie hebt gaat er nieuwe wereld voor je open vol andere figuurtjes. Maar let op, dit kan alleen met latte’s. Met cappuccino zou het eigenlijk niet moeten kunnen, daar is het melkschuim namelijk te dik voor.

Ik zou zelf nooit koffiemelk of houdbare melk in de koffie doen. De melk is niet vers en er is veel mee gedaan om het goed te kunnen conserveren, dat doet veel met de smaak. Zo kan ik geblinddoekt het verschil proeven tussen koffie met verse of houdbare melk. Je kunt houdbare melk herkennen aan het chemisch smaakje. Wij kiezen altijd voor verse volle melk en gaan dan het liefste voor de biologische variant. De koeien moeten een goed leven hebben, dat komt de kwaliteit van de melk ten goede.”
 
(photocredits: GoToVan)

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie