Het grote koeienruimen

afbeelding van Stef van den Hurk

Stef van den Hurk

Melkveehouder
D

De datum 1 maart 2017 staat in mijn geheugen gegrift. Het is de dag dat het grote ‘koeienruimen’ in Nederland is begonnen. Hoe ik het zie? Ruim 160.000 koeien zullen het veld moeten ruimen door nalatigheid van de overheid. De aangekondigde fosfaatrechten, met als referentiedatum 2 juli 2015, moesten het (zogenoemde) mestprobleem oplossen. Echter is het tijdelijk invoeren van deze rechten tegengehouden door Europa, omdat meneer Van Dam zijn huiswerk niet goed gedaan had.

Ruim een jaar geleden studeerde ik af aan de HAS Hogeschool, klaargestoomd om verder te gaan in het melkveebedrijf van mijn ouders. We stelden de visie voor ons bedrijf op, en pasten ons beleid aan. Maar alle ontwikkelingen die we sindsdien hebben gedaan, worden abrupt teruggefloten door de overheid. Ondernemerschap wordt keihard afgestraft. Op deze manier verliest de sector de jeugd, de bedrijfsopvolgers en brengt daarmee de toekomst van de melkveehouderij in gevaar.

Het fosfaatreductieplan 

"Zo heeft een koe, die 6,5 maand drachtig is, afgelopen week het veld moeten ruimen, en zal geslacht worden"

Om het mestprobleem op te lossen en de derogatie te behouden zijn er meerdere ‘oplossingen’ in het leven geroepen. Van de stoppersregeling willen wij niets weten, maar de verplichte inkrimping van de veestapel (onderdeel van het fosfaatreductieplan) knaagt aan ons bedrijf. We moeten van bijna honderd koeien afscheid nemen. De eerste dertig hebben het bedrijf inmiddels verlaten. Dit waren koeien die op de langere termijn het bedrijf toch zouden verlaten. De volgende partij koeien krijg ik niet meer uitgezocht. Hoe bepaal je welke koeien er weg moeten, als ze allemaal gezond zijn? Zo heeft een koe, die 6,5 maand drachtig is, afgelopen week het veld moeten ruimen, en is inmiddels geslacht. Als de staatssecretaris niet nalatig was geweest, was dit allemaal niet nodig geweest.

Behoefte aan duidelijkheid

De onzekerheid in de sector heerst. Tot op de dag van vandaag brengt het fosfaatreductieplan onduidelijkheden met zich mee en is het gissen wanneer de doelstellingen gehaald gaan worden. Daarnaast is het maar de vraag of we volgend jaar wel fosfaatrechten kunnen aankopen. Waar gaat dit naartoe? En, wat kunnen we allemaal nog verwachten? Ik nodig Martijn van Dam uit om de volgende partij drachtige en kerngezonde koeien die naar de slacht moeten, uit te komen zoeken.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie