Kerstpuzzel 2016

afbeelding van Heleen Lansink-Marissen

Heleen Lansink-Marissen

Melkveehouder
Z

Zo, de kerstdagen zitten erop. Of ik ervan genoten heb? Dat gaat wel. Ik ben te moe eigenlijk om echt te genieten. Manlief is geholpen aan zijn liesbreuk waardoor ik nu buiten (lees in de stal) het zware werk verricht.

De rollen zijn nu een beetje omgedraaid. Ik ben buiten en hij is binnen. Dat gaat op zicht best aardig, maar het wordt wat moeilijker als er ook een kerstdiner op tafel moet komen voor de kinderen. De kerstinkopen moeten worden gedaan, de hapjes gemaakt, de nagels gelakt en de haren in de krul. Al met al best druk. Daarnaast was onze zoon zo enthousiast dat hij achter mij aanliep terwijl de deur al dichtviel. Zodoende ben ik op kerstzaterdag zo’n drie uur op pad geweest om bij de eerste hulp foto’s te maken van zijn uit de kom geraakte vingers (die ik zelf al had teruggezet). Een ideale voorbereiding op Kerstmis dus.

‘Waar maak ik me dan druk om?’

Maar dan de stemming tijdens Kerst. Ik kan het niet zo goed in woorden vervatten. Als je kijkt naar de wereld om ons heen gebeuren er heel onwerkelijke dingen. Gebeurtenissen waar je je niet echt veilig en rustig bij voelt. Het geeft je een gevoel van onmacht. En een gevoel van ‘waar maak ik me dan druk om?’ Als je dan weer gezellig bij elkaar zit in de kerk, thuis of waar dan ook, dan merk je dat je je gesterkt voelt door de kracht van liefde en verbondenheid.

Veerkracht

"Melkveehouders hebben het afgelopen jaar aardig wat voor de kiezen gekregen"

Ik kan niet zeggen dat ik rustig slaap. Melkveehouders hebben het afgelopen jaar aardig wat voor de kiezen gekregen en er liggen nog een aantal obstakels op de weg. De financiële situatie en de regelgeving staan onder druk. Er wordt een groot (misschien wel te groot) beroep gedaan op onze veerkracht. Gelukkig is de veerkracht groot onder de boeren, of komt dat door de hoge werkdruk? Dagelijks worden we opgeslokt door de grote hoeveelheid werk en de zorg voor onze koeien. Zeker in deze tijden zetten veel boeren nog even een tandje bij om zo veel mogelijk de puntjes op de i te zetten. Wij doen dat in ieder geval wel. We hebben daardoor niet eens de tijd of energie om echt stil te staan bij de situatie. Misschien is dat maar goed ook.

Waardering van de consument

Voor ons ligt een hele ingewikkelde rekensom waar we nog niet over uit zijn: een soort kerstpuzzel. De invoering van de fosfaatrechten en de regelementen uit de sector zijn niet mild. Ik hoop dat we ondanks de onzekere tijden de waardering krijgen die wij en onze collega’s verdienen. Bijvoorbeeld in de vorm van een eerlijke prijs, maar nog liever de waardering van de consument. Tijdens kerst hebben veel mensen genoten van een bijzondere maaltijd samen met vrienden en familie. Ik hoop dat ze ook even stil hebben gestaan bij de boeren die dit mogelijk hebben gemaakt. 
 
Wil je de artikelen van The Milk Story ontvangen op WhatsApp? App TMS AAN naar +31 6 33 804 804. Kijk hier voor meer informatie.
 

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie