De moderne veehouderij van Kenia

afbeelding van Linda Hoekstra

Linda Hoekstra

Area Manager bij CRV
V

Voor CRV was ik deze week in Kenia en Oeganda. Ik bezocht een aantal middelgrote melkveehouderijen in de regio Eldoret. De bedrijven die ik bezocht behoren tot de betere melkveehouderijen van de regio. Met dit fotoverslag neem ik je mee op mijn rondreis door dit mooie gedeelte van Afrika.

De huidige droogte in Kenia is de ergste van de afgelopen 60 jaar. Heel wat boeren zien hun vee dramatisch in productie achteruitgaan of zelfs doodgaan. Het ziet er niet goed uit. De eerste regen wordt dit jaar pas in april of mei verwacht terwijl het normaal al vanaf maart begint te regenen. Toch zijn er boeren die ondanks de droogte op niveau blijven produceren. Hoe doen ze dat?

Weerbaar maken van de zuivelketen

Door NGO’s wordt hard aan de weg getimmerd om verschillende delen van de zuivelketen beter voor te lichten. Zo is er bedrijfsbegeleiding voor veehouders, training van inseminators, veevoerproductie, hygiëne protocollen, vorming van coöperaties en nog veel meer. Wat we in Nederland zo normaal vinden, bestaat hier soms nog niet. Eén van deze voorbeelden is de start van een datamanagement- en registratiesysteem op het bedrijf. Ineens wordt er gesproken over ‘realistische tussenkalftijden’ in plaats van deze cijfers te gokken. Het data- en registratiemanegement staat nog in de kinderschoenen maar het eerste begin is er. Hier een voorbeeld van de ‘koekaart’.

Uitdagingen voor inseminators

"Met het bijhouden van de stambomen en ‘non-return cijfers’ kan er veel meer controle komen op dergelijke wanpraktijken"

Met betere dataregistratie, kan er ook een betere kwaliteitscontrole op de inseminators komen. Een inseminator koelt nu soms nog het sperma terug met water uit de koelkast, nadat hij een paar uur op zijn brommer onderweg is geweest naar de klant. Of hij insemineert stiekem met een lokaal ras, in plaats van met het ras waar de veehouder voor heeft betaald.  Met het bijhouden van de stambomen en ‘non-return cijfers’ kan er veel meer controle komen op dergelijke wanpraktijken. De inseminator moet nu zijn gebruikte rietje met het levensnummer van de stier laten zien zodat de ‘koekaart’ volledig is. Hopelijk is een verdwaalde Brown Swiss tussen de koeien in de toekomst niet meer mogelijk.

Tekort aan eiwit in het rantsoen

Gedegen voermanagement blijft een probleem. Vanwege de lage pH-waarde van de grond in grote delen van Kenia, lukt het veehouders niet om aan voldoende eiwitten in het rantsoen te komen. Dit moet daarom geïmporteerd worden uit Oeganda. Wat wel goed gaat in het voermanagement, is de stijgende populariteit van het inkuilen van mais. Met de grote droogte, hebben de veehouders die maiskuil hebben, genoeg reserves om de droge periode door te komen. Nu andere veehouders uit de buurt dit zien, willen ze ook graag goed ingekuild mais hebben. De eerste loonwerkbedrijven zijn zelfs al opgericht zodat een veehouder het hele machinepark wat nodig is om in te kuilen, niet zelf hoeft aan te schaffen.

Een kalf is een belofte voor de toekomst

Veehouders realiseren zich nu ook dat het opfokken van jongvee niet hetzelfde is als je kalveren ergens in een weiland parkeren en er veertien maanden niet meer naar omkijken. Ze komen er nu achter dat als je tijd en geld investeert in een kalf, dit later een veel betere koe blijkt te worden. Welzijn van de kalveren wordt daarom veel belangrijker. Bij de meeste bedrijven die ik bezocht, bleef het kalfje drie tot zeven dagen bij de moeder. Daarna werd het kalf individueel gehuisvest in een kalverhok, om na twee weken door te gaan naar groepshuisvesting. Hier krijgen ze krachtvoer en ruwvoer van relatief goede kwaliteit om ze een goede start te geven.

Trotse veehouders met prijswinnende koeien

Om af te sluiten nog een paar foto’s van de koeien waar de boeren zelf het meest trots op zijn. Op dit moment houden ze de dieren zes tot zeven lactaties aan. Daarna worden ze verkocht aan kleine boeren die niet per se een hoge productie willen, maar wel een mooie koe. Gezien de hoeveelheid prijzen die sommige veehouders al hebben gewonnen op de Keniaanse shows, zijn veehouders in Kenia erg enthousiast over de Nederlandse Holstein Friesian koe.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie