Plattelandscompetitie

afbeelding van Heleen Lansink-Marissen

Heleen Lansink-Marissen

Melkveehouder
H

Het is komkommertijd in melkveeland. Even wat technische gegevens voor de kenners onder ons: we weten inmiddels dat de derogatie behouden blijft voor 2017 als we ons strikt aan het fosfaatreductieplan houden en de meeste cijfers van 2016 liggen bij de boekhouder. Voor de niet-kenners: de werkzaamheden op het land liggen op dit moment stil, wat betekent dat we wat extra tijd om handen hebben. Natuurlijk staan we nog steeds vroeg op om voor onze koeien te zorgen, maar overdag is er iets meer vrije tijd.

Een van mijn niet te stoppen gewoonten is om foto’s te maken van de ondergaande en opkomende zon op ons land. Als je mij tien jaar geleden zou voorspellen dat dit anno 2017 mijn bezigheid zou zijn, had ik het waarschijnlijk bespot. Toch ben ik niet de enige. Met nog een aantal bewoners in het buitengebied ben ik – zonder daar met hen over te spreken – in een ware fotocompetitie beland. Wie maakt de mooiste foto en deelt deze als eerst op Facebook? En wie krijgt de meeste likes? Of reageren we in dezelfde post met onze eigen uitzichten? Of het oubollig is? Alle deelnemers zijn kennissen en vrienden van mij in de leeftijd van dertig tot veertig jaar. U mag zelf uitmaken of we oubollig zijn.

Een lichtzuil gespot

​"Laatst hebben we iets heel bijzonders gespot: een lichtzuil"

Laatst hebben we iets heel bijzonders gespot: een lichtzuil. Iedereen was er als de kippen bij en binnen een paar minuten stonden er drie a vier foto’s op internet. Die dag stond er op de lokale nieuwssite vermeld dat het een bijzondere situatie was die morgen. De zon was nog niet op maar er was een duidelijke lichtzuil zichtbaar. Snel mailde ik mijn foto’s naar de lokale nieuwszender, en ach, dan ook maar gelijk naar de NOS. Nu steek ik ze de loef af!

Alle registers open

‘s Avonds kon ik me niet inhouden en heb ik toch even contact gezocht met een andere deelnemer uit de competitie. Ook zij blijkt erg onder de indruk van wat we die ochtend hebben gezien. Wanneer ik haar vertel dat ik mijn foto’s heb verstuurd naar de verschillende nieuwszenders, hoor ik een harde lach aan de andere kant van de telefoon. Mijn tegenstander had nog meer registers opengetrokken en stuurde haar exemplaar van de lichtzuil naar nog meer zenders. Domper voor ons, er is geen foto geplaatst. Maar de toon is gezet.

Oordeel zelf, leuke competitie toch? Wat ben ik dankbaar dat we zo mooi kunnen wonen. Hoe vul jij de rustige perioden op de boerderij?

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie