Werken met en in de natuur

afbeelding van Welmoed Deinum

Welmoed Deinum

Melkveehouder bij Graasboerderij & student 'Health & Food'
A

Al van jongs af aan werk ik thuis bij mijn ouders op de boerderij mee. Ondanks dat het me altijd heel veel energie heeft gegeven (en nog steeds geeft) was ik er nooit helemaal zeker van of ik de boerderij wel wilde overnemen. Op de havo koos ik daarom een breed profiel om al mijn opties open te houden. Na het behalen van mijn diploma vertrok ik voor een jaar naar Australië, waar ik mijn keuze maakte om toch boer te worden.

Naast reizen door het mooie Australië ben ik ook gaan ‘WWOOF-en’, Werken op biologische bedrijven voor kost en inwoning. Al snel merkte ik dat het werken op een biologisch melkveebedrijf mij een ontzettend goed gevoel gaf en dat ik hier ook veel voldoening uit haalde. Dit was toch wat ik wilde. Ik heb toen een e-mail naar huis gestuurd dat ik het bedrijf van mijn ouders graag wilde overnemen.

‘Health and Food’

Eenmaal terug in Nederland besloot ik een opleiding te gaan volgen aan de Warmonderhof, de school voor biologische en biologisch-dynamische landbouw in Dronten. De opleiding was erg praktijkgericht en doordat ik thuis al veel praktijkervaring had opgedaan, had ik al snel geen uitdaging meer. Drie jaar geleden ben ik daarom met de opleiding ‘Health and Food’ in Leeuwarden gestart. Vakken zoals zuiveltechnologie zijn voor mij interessant, omdat we thuis zelf een deel van onze melk verwerken tot yoghurt en kefir. Tijdens mijn stage ben ik naar India geweest. Hier realiseerde ik mij des te meer dat de boerderij in mijn hart ligt. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de opleiding en volg ik ook landbouwgerelateerde vakken, om op die manier nog wat theoretische onderlegging te krijgen die mij kan helpen in de toekomst.

Grasgevoerde producten

"Zo kwam ik erachter dat koeien die enkel gras eten de meest fantastische melk geven"

Bij ons op de boerderij produceren we biologisch-dynamische producten en staan de koeien acht maanden per jaar buiten. Wanneer de koeien op stal staan, krijgen ze graskuil en hooi van eigen land. Geen graan dus. Toen ik nog op de havo zat, heb ik me verdiept in melkkwaliteit. Ik heb melk van verschillende bedrijven met verschillende voerregimes vergeleken. Zo kwam ik erachter dat koeien die enkel gras eten de meest fantastische melk geven. De melk bevat bijna twee keer zo veel Omega 3 en is extreem hoog in CLA’s (geconjungeerd linolzuur). Zulke melk en melkproducten gun je de consument toch? Ook verkopen wij vlees van onze eigen koeien. De smaak is goed en daar krijgen we veel complimenten over.

In de maatschap

Wanneer ik volgend jaar klaar ben met school wil ik in maatschap bij mijn ouders. Het leven op de boerderij voelt als het nastreven van mijn passie. Geen dag is hetzelfde op de boerderij. Elk seizoen beleven we intens. Het werken met en in de natuur geeft mij het gevoel van vrijheid. Dat ik daarnaast ook nog een bijdrage lever aan een gezond en lekker zuivelproduct geeft mij extra voldoening.

Welmoed spreekt aanstaande maandag op het evenement ‘Groener Gras’ met Joel Salatin in Leeuwarden. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie