Werken op een zorgboerderij

D

De Bernerboefjes is een melkveehouderij en zorgboerderij met 150 melkkoeien. Gelegen net buiten Groot-Ammers in Zuid-Holland, biedt het zorg aan 25 cliënten. Deze mensen zijn van alle leeftijden en met verschillende verstandelijke beperkingen. Op de boerderij worden de mensen geholpen zelfredzamer te worden en klaargestoomd voor het arbeidsproces. In het tweede deel van het interview vertelt Christien den Besten over het doel van de zorgboerderij, het verdienmodel en Persoons Gebonden Budget (PGB).

Doel van de Bernerboefjes

„We willen mensen hier echt mee laten doen met het arbeidsproces. Deze manier van zorgen is erop gericht om de mensen met de verstandelijke beperking zelfredzamer te maken en ook klaar te stomen voor het werkleven. We leren ze om zelfstandig aan klussen te beginnen en deze af te maken, initiatief te tonen, henzelf activiteiten te laten ontdekken die ze zouden willen doen en we stimuleren ze sociaal door ze op te laten trekken met andere cliënten.

"De zorg die ze hier op de zorgboerderij krijgen past heel goed bij wat deze mensen nodig hebben"

We hebben werkkaarten waarop staat wat er precies moet gebeuren. Er staat heel duidelijk op omschreven welk dier aandacht nodig heeft, wat er moet gebeuren en welke middelen daarvoor nodig zijn. Zo willen we ze leren zelfstandig taakjes af te maken. Sommige van onze cliënten doen het zo goed dat ze de taken helemaal alleen af kunnen ronden;  de begeleiders hoeven dan alleen achteraf mee te kijken of alles goed gegaan is.”

Mensen met PDD-NOS hebben bijvoorbeeld veel structuur en duidelijkheid nodig. Je merkt dat de cliënten na een tijdje steeds beter begrijpen wat ze moeten doen en ziet ze steeds zelfstandiger worden en de dingen zelf oplossen. Ook sociale contacten zijn heel erg belangrijk. De zorg die ze hier op de zorgboerderij krijgen past heel goed bij wat deze mensen nodig hebben.”

Zorgboerderij keurmerk

„In principe kun je zo een zorgboerderij beginnen als je dat wilt. Maar, je moet wel voldoen aan de kwaliteitseisen. Dat houdt in dat je onder andere regelmatig een risico-inventarisatie doet en jaarverslagen maakt. Dan krijg je een keurmerk. Dat vind ik overigens best een beetje tricky want het keurmerk zegt niet veel over de kwaliteit van de zorg die je biedt.

De meeste zorgboeren hebben een opleiding in de zorg gedaan, maar dat hoeft niet per se. Ik heb zelf een driejarige opleiding ‘Zorg en Leefomgeving’ gevolgd. Daar heb ik bewust voor gekozen om bepaalde maatregelen voor te zijn. Ik kan me voorstellen dat het in de toekomst verplicht gesteld wordt om een bewijs van vakbekwaamheid te hebben.”

Het verdienmodel

Het werk op de zorgboerderij wordt betaald uit het Persoons Gebonden Budget of zorg in natura. We weten natuurlijk dat het PGB vroeger over de balk gesmeten werd. Er werd veel te gek gedaan en nu wordt de kraan helemaal dicht gedraaid. Dat is problematisch. Ik vraag me af wat de kwaliteit van de zorg wordt. We moeten ergens op gaan korten, maar ik weet niet goed waarop dat dan moet.

"We moeten ergens op gaan korten, maar ik weet niet goed waarop dat dan moet."

Er wordt vanuit de gemeente aangestuurd op vrijwilligers om het budgettaire tekort in de zorg terug te dringen. Maar vrijwilligers zijn niet zo makkelijk te vinden. Dat is een maatregel die 50 jaar geleden misschien nog wel mogelijk was maar nu zijn er allerlei stappen genomen om vrouwen in de maatschappij te krijgen. Er wordt aangestuurd op twee verdieners, crèches en gelijke ontwikkelingskansen voor mannen en vrouwen. Er zijn weinig mensen die tijd overhouden om vrijwilligerswerk te doen.”

Oplossing PGB en de toekomst

„Een oplossing voor de korting op het PGB is meer cliënten aannemen. Maar ik wil eigenlijk niet dat mijn zorgboerderij een grote instelling wordt. Ik hecht veel waarde aan de kleinschaligheid. Als je naar een instelling met 70 cliënten toegroeit dan heb je meer personeel nodig en dan moet je alles van bovenaf in de gaten houden. Dan kun je niet meer met je cliënten bezig zijn.”

„Ik ben er een voorstander van om te kijken wie er echt PGB en zorg in natura nodig hebben. De regering wil bijvoorbeeld van de WAJONG af. Op onze zorgboerderij kunnen jongeren komen die later doorstromen naar een geschikte werkplek. Daar is dus geld te verdienen voor de regering. Voor die jongeren hoeft er dan in de toekomst geen uitkering te komen. Ik vind het op het moment erg moeilijk om jongeren tussen de 12 en 16 jaar te werven die we voor kunnen bereiden op het werkproces. Ik weet ze niet te vinden.” 

Lees ook het eerste deel van ons interview met Christien: Fotoblog: Zorgboerderij De Bernerboefjes

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie