Zonder boer geen product en structureel voedselonderwijs

I

Is het de normaalste zaak dat we iedere dag meer dan genoeg voedsel tot onze beschikking hebben? Voor ons wel, maar voor een groot deel van de wereld zeker niet. Op Wereldvoedseldag staan we hierbij stil en denken we na over het wereldwijde voedselvraagstuk en de mogelijke oplossingen. We spreken met Dik van de Koolwijk, bedrijfadviseur bij Agriterra, en Jorrit Kiewik, directeur van Youth Food Movement Nederland, over hun oplossingen voor de voedselproblematiek.

Agriterra wil dat er een economische ontwikkeling op het platteland plaatsvindt, waardoor het interessant is voor jonge boeren om in de landbouw te blijven werken. Dit geldt voor Nederland, maar zeker ook wereldwijd. Dik van de Koolwijk vertelt: “Om dit in ontwikkelingslanden voor elkaar te krijgen zet Agriterra in op boerenorganisaties. Want boeren coöperaties zijn een middel om boeren een beter inkomen te geven. Ze hebben een direct belang bij een goede productie en afzet naar de markt.”

Beperkte kennis

"Ze hebben een direct belang bij een goede productie en afzet naar de markt."

“Vanuit Nederland adviseert Agriterra georganiseerde boeren wereldwijd en dragen we specifieke kennis over uit onze eigen agrifood sector. Advies van boer tot boer dus. In landen zoals bijvoorbeeld Kenia en Zambia is de zuivelsector nog niet zo ver ontwikkeld en georganiseerd als hier in Nederland. De productie per koe is laag en de beschikbare kennis is beperkt. Een grote uitdaging voor jonge boeren om in de landbouw te werken dus! Samen met Nederlandse experts ontwikkelen Keniaanse en Zambiaanse boeren hun zuivelsector. Zonder boeren, geen product. Zonder ondernemers, geen productieverhoging,” sluit Dik zijn verhaal af.

Inzetten op kinderen

Youth Food Movement Nederland zoekt de oplossing dichter bij huis. Jorrit Kiewik vertelt: “We hebben inmiddels een half jaar lang campagne gevoerd voor structureel voedselonderwijs. Onze campagne valt goed, we worden gesteund door bijna 40 partijen waaronder NAJK, Consumentenbond, Unicef en LTO Nederland. De tijd is aangebroken om onze campagne af te sluiten. We grijpen Wereldvoedseldag aan om onze verzamelde handtekeningen aan te bieden aan staatssecretaris Martijn van Dam. We gaan vandaag in samenwerking met Hotspot Hutspot in de Fenix Food Factory met meerdere kinderen koken. Van Dam schuift tijdens de laatste sessie aan en tijdens het eten bied ik hem de handtekeningen aan en vertel ik over het belang van structureel voedselonderwijs.”

“Onder de noemer ‘Jong leren eten’ is er 6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hier zijn we heel erg blij mee. Maar het is nog niet structureel. Ik ben bang dat op deze manier voedselonderwijs voor scholen in achterstandswijken een te grote stap blijft. Waardoor juist zij die het nodig hebben, hier geen gebruik van maken. Ik hoop dat Jong Leren Eten op termijn daarom structureel is opgenomen in het lesprogramma en dat ieder kind voedselonderwijs krijgt.”

“We kunnen de jeugd nog veel bijbrengen over voedsel. Het is belangrijk dat kinderen weten wat goed voedsel is en waar het voedsel vandaan komt. Alleen zo kunnen ze zelf goede en duurzame voedingskeuzes maken. Duurzame keuzes hebben namelijk impact op Nederland, maar ook zeker op de rest van de wereld.”

Wil je de artikelen van The Milk Story ontvangen op WhatsApp? App TMS AAN naar +31 6 33 804 804. Kijk hier voor meer informatie.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie