Zuivel met peren vergelijken

afbeelding van Lionel van Est

Lionel van Est

Zelfstandig voedingskundig consultant bij Nutricon

Ik ben zelfstandig voedingskundig-consultant. Op dit moment doe ik onderzoek naar duurzaamheid van voedingsmiddelen, en houd ik me bezig met de combinatie ICT en voeding. Ik ontwerp een app en help als voedingsdeskundige mee aan de inhoud van verschillende websites.

E

Een tijd geleden heb ik een onderzoek gedaan naar de meest gestelde vragen over zuivel. Het ging specifiek over vragen die gezondheidsprofessionals (waarvan het merendeel diëtist was) kregen van hun cliënten. De resultaten van mijn onderzoek riepen bij mij een nieuwe vraag op: waarom wordt er juist aan dit basisvoedingsmiddel (wat zuivel is) zoveel getwijfeld? De vragen die professionals bleken te krijgen waren namelijk niet te vergelijken met de vragen die zij kregen over andere basisvoedingsmiddelen.

Een paar dagen geleden zijn de resultaten van de de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM gepubliceerd. Hierin is te lezen dat de inname van zuivel met 10% gedaald is ten opzichte van 2007-2010.

Om deze redenen lijkt het me interessant om twee veelvoorkomende vragen uit uit mijn onderzoek met jullie door te nemen. Hoe zullen deze vragen klinken als je ze stelt bij andere basisvoedingsmiddelen, zoals groente en fruit?

Kalfjes en appels

"Veruit de meest gestelde vraag die naar boven kwam luidde: "Is melk voor kalfjes?"

Veruit de meest gestelde vraag die naar boven kwam luidde: "Is melk voor kalfjes?" Ja, (koe)melk is bedoeld voor kalfjes. Maar is dat een reden om geen melk te drinken? Laten we het vergelijken met een appel. Om zaden te verspreiden gebruikt een appelboom de dieren in zijn omgeving. De dieren eten de appels en poepen de zaden op een andere plek weer uit. Als melk voor kalfjes is en we deze redenering volgen, dan zijn appels dus voor wilde dieren.

Het is nou eenmaal zo dat mensen en dieren altijd al op zoek geweest zijn naar eten. De mens is er ongeveer 10.000 jaar geleden achter gekomen dat kamelen, paarden, geiten, schapen en koeien gehouden konden worden voor de melk (even ter referentie: het wiel is ongeveer 5500 jaar geleden uitgevonden). Het duurde even, maar steeds meer volwassen mensen ontwikkelden in de loop der tijd het vermogen om melk goed te kunnen verteren. Het drinken van melk gaf zelfs een evolutionair voordeel en dat heeft ervoor gezorgd dat nu ongeveer een derde van de wereldbevolking melk kan verteren.

Calcium en broccoli

Een andere vraag die vaak gesteld wordt, is: “Klopt het dat calcium uit melk niet zo goed opneembaar is, en als dat zo is, waarom zou je dan melk drinken?” De absorptie efficiëntie van melk ligt rond de 30%. Bij sommige groenten ligt dit percentage hoger, bij sommige veel lager. Neem bijvoorbeeld broccoli, deze groente bevat calcium en heeft een absorptie efficiëntie van rond de 60%. Veel beter, zou je denken. Maar helaas is het niet zo simpel. Broccoli bevat namelijk per 100 gram maar 33 milligram calcium. Melk daarentegen bevat per 100 gram 122 milligram calcium. Dat betekent dat je voor de 'netto' hoeveelheid calcium van een glas melk (200 ml), bijna 400 gram broccoli zou moeten eten. Dat is flink kauwen, maar je zou het kunnen doen. Persoonlijk vind ik het gemakkelijker om gewoon van beide te eten en te drinken.

Basis met een reden

Kort samengevat, er is een reden waarom sommige voedingsmiddelen als 'basis' worden gezien. Ze zijn veilig om te eten en zitten vol met voedingstoffen. Zuivel is er daar één van, veel spannender kan ik het helaas niet maken. Ditzelfde geldt trouwens voor groente en fruit. Ik hoop dat ik geen appel-, peren- of broccolifan op de kast heb gejaagd. En ik hoop zeker niet dat ik hiermee iemand op het idee heb gebracht om de nieuwe ‘anti-fruit-goeroe’ te worden.

Ik zie zelf geen reden om te twijfelen aan het consumeren van zuivel. Weet u misschien waar de twijfel vandaan komt?

Wil je de artikelen van The Milk Story ontvangen op WhatsApp? App TMS AAN naar +31 6 33 804 804. Kijk hier voor meer informatie.

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vorige en Volgende navigatie